Dermatoloji kelimesi eski Yunanca’dan gelen dermatos ve logos kelimelerinin birleşiminden oluşur. Dermatos deri ile ilgili, logos ise bilgi, akıl, bilim anlamlarına gelir. Özetle kelimenin anlamı deri bilimi demektir, diyebiliriz.
Dermatoloji branşı ise, tıp biliminin deri ve deri hastalıkları ile ilgilenen bölümüdür. Dermatolog da, cilt sağlığı ve hastalıkları konusunda uzmanlık eğitimi ve uzmanlık diplomasını almış tıp doktorlarına verilen isimdir.
Cilt ne işe yarar?
Cilt, tüm vücudu kaplayan, saç ve tırnaklar gibi ekleri bulunan, dış dünyayla tüm vücudumuz arasında hem bir bariyer fonksiyonu, hem de iletişim sağlayan canlı bir organdır. İnsan vücudunun en büyük organıdır. Deri, vücudu soğuk, sıcak gibi iklimsel etkilere karşı korumakla kalmaz, aynı zamanda, termoregülasyonu, yani vücudun ısı dengesini de sağlar. Ayrıca bakteriler, virüsler veya mantarlar gibi zararlı mikropların, fiziksel veya kimyasal maddelerin vücuda girişini engeller. Güneş ışığı yardımıyla D vitamini sentezler. Cilt, bağışıklık sisteminin dengeli ve etkili çalışmasında da önemli yer tutar.
Cilt ve cilt ekleri olan saçlar ve tırnaklar, insanlar arasında sosyal iletişimde çok büyük bir öneme sahiptir, çünkü dış görünüşü tamamen bunlar belirler. Bu nedenle yüzyıllardır insanlar cildinin, saçlarının ve tırnaklarının nasıl göründüğü konusuna çok önem vermişler, güzel ve sağlıklı cilt ve saçlara sahip olmak için özel olarak uğraşmışlardır. İletişim hızının devasa boyutlara ulaştığı, sosyal medya sayesinde tüm dünyanın küçük bir köye döndüğü, sosyal bir varlık olarak insanların birbirini her gün görebildiği çağımızda, estetik ve kozmetik kaygılar her geçen gün daha da büyük önem kazanmıştır.
Cilt sağlığı nasıl korunur?
Cilt yaşayan canlı bir organ olduğundan sağlıklı bir cilt için sağlıklı bir yaşam stili gereklidir. Organik beslenme, düzenli spor yapma, sigara içmeme, düzenli uyku bunlardan bazılarıdır. Tabi bunlar yetmez. Cildin ve saçların temizliği için kullanılan sabun ve şampuanlar, makyaj malzemeleri, kremler, parfümler, özetle, cildimize temas eden her şey cilt sağlığı için çok önemlidir. Bu konularda mutlaka bir cilt doktoruna danışmak gerekir.
Dermatoloji doktorları tüm bu konularda yıllarca eğitim alırlar, ayrıca günlük pratiklerinde binlerce farklı cilt ve saç hastalığının teşhis ve tedavisiyle uğraşırlar. Sık görülen cilt hastalıkları arasında, egzamalar, mantar enfeksiyonları, akne (sivilce), siğil, kaşıntı, sedef hastalığı, vitiligo ve saç dökülmeleri, yani alopesiler sayılabilir.
Dermatoloji branşının diğer adı cildiye uzmanı, diğer bir adı da deri ve zührevi hastalıklar uzmanıdır. Hepsi aynı anlama gelir. Yani, dermatologlar, sadece deri, saç ve tırnak hastalıkları ile değil, aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklarla da ilgilenirler. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara örnek verecek olursak, genital siğil, bel soğukluğu, frengi, genital herpes, yani genital uçuk, başta gelen hastalıklardır.
Kozmetik dermatoloji nedir?
Günümüzde dermatolojinin en önemli ilgi alanlarından biri de kozmetik dermatolojidir. Kozmetik dermatoloji, adı üstünde, cilt güzelliği, gençleştirmesi, saç güzelliği ile ilişkili tüm kozmetik ürünleri (kremler, temizleyiciler, makyaj ürünleri gibi ) ve antiaging tedavi yöntemlerini kapsar. Cilt ve saç sağlığı ve gençleştirmesi için yapılan işlemlerden günümüzde en sık kullanılanlar, botoks, dolgu uygulamaları, lazerler, peeling, mezoterapi, prp, gençlik aşıları, kolajen, hyaluronik asit enjeksiyonları, kök hücre tedavileri ve saç ekimidir.
Özetle, dermatoloji doktorları, tüm yukarıda bahsedilen cilt ve saç hastalıklarının teşhis ve tedavisi, sağlıklı bir cildin elde edilmesi ve korunması ile ilgilendikleri gibi, cilt, saç ve tırnakların estetiğiyle ilgili olan ve yukarıda adı geçen tüm uygulamalarla uğraşırlar.
Tüm dermatoloji rahatsızlıklarınız için sitemizden online dermatoloji hizmeti alabilirsiniz.