Akne çok sık görülen bir deri hastalığıdır. Çoğunlukla yüz, sırt ve göğüste olur. Buralardaki sebase bezler denilen yağ bezlerinin enflamasyonu sonucu oluşur. Siyah ve beyaz komedonlar (noktalar) , kızarık şiş lezyonlar veya içi iltihap dolu büyük kistler şeklinde olabilir.
Sıklıkla ergenlikte görülmekle birlikte hemen hemen her yaşta görülebilir. Toplumun yaklaşık %80 ‘i yaşamının bir noktasında akne sorunu yaşar. Ergenlikte erkeklerde, erişkin yaşta kadınlarda sıklığı artar. Ergenlikte sebep cinsel hormonların artışı ile ilişkilidir. Ancak aknenin sebepleri çok farklı olabilir.
Kozmetik kullanımı, psikolojik stres, steroid, epilepsi ilaçları, lityum ve iyot içeren ilaçlar, bazı kimyasal maddeler, gebelik ve polikistik over sendromu gibi bir takım endokrin hastalıklar akneye neden olabilir.
Aknenin kendisi de bıraktığı izler de, okul, iş, aile ve sosyal hayatı olumsuz etkilediğinden depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlara sebep olur. Bu nedenle erken dönemde
tedaviye başlamak oldukça önemlidir.
Tedavide hastanın yaşına, aknenin şiddetine ve nedenlerine göre çok farklı yöntemler vardır. Tedavi hastaya göre planlanmalıdır. Akne tedavisinde sık kullanılan yöntemlerden bazıları; antibiyotikli kremler, retinoid içeren kremler, benzoil peroksit kremler, azitromisin veya minosiklin gibi ağızdan alınan antibiyotikler, isotretinoin içeren haplardır.
Akne izlerinin tedavisinde sık kullanılan yöntemler ise, fraksiyonel lazerler, mikroiğneleme, peeling, dermabrazyon, subsizyon gibi yöntemlerdir.
Böyle bir sorununuz varsa en kısa zamanda bir deri ve zührevi hastalıklar uzmanına, diğer adıyla dermatoloji doktoruna başvurmalısınız.