Rozasea

Hastalıklar

Rozasea ’ ya halk arasında gül hastalığı da denir. Kırmızı, aşırı hassas ve kuru yüz, sivilce benzeri lezyonlar, yüzde telanjiektazi denilen, kılcal damarlarda artış ile karakterize bir cilt hastalığıdır. Daha çok beyaz tenli ve renkli gözlü kadınların hastalığıdır. Hastalık açık tenli insanların yaklaşık yüzde 10 ’unda görülür. Erkeklerde burunda büyüme şeklinde görülen rinofima tipi daha sık görülür. Rozasea 30-50 yaş arasında daha sıktır, bunula birlikte diğer yaş gruplarını da etkileyebilir.

Rozasea hastalığın başlangıç aşamasında yüzde gelip geçici kızarıklık ve yanma hissi ortaya çıkar. Stres, sıcak veya soğuk hava, güneş maruziyeti flushing denilen bu kızarma ataklarını tetikler. Zaman içinde eritem yani kızarıklık kalıcı bir hale gelir. Yüzdeki kılcal damarlar genişler, ve estetik olarak da kişiyi rahatsız eder. Görünür hale gelen bu damarlara telanjiektazi denir. Bazı hastalarda sivilce benzeri kırmızı kabarık veya içi iltihaplı püstül denilen lezyonlar ortaya çıkar.

roza
roza

Hastalık tedavi edilmezse yıllar içinde deride kalınlaşma ve deri altındaki salgı bezlerinde büyüme sonucu burun, çene veya kulaklarda kalıcı büyüme olur. Rinofima, gnatofima gibi isimleri vardır bunların.

Rozasea hastasının cildi aşırı hassas, genelde kızarık ve kuru görünümdedir. Yanma veya sızlama şikayetleri sıklıkla eşlik eder. Rozasea hastalarının önemli bir kısmında göz kuruluğu, konjunktivit, blefarit gibi göz hastalıkları da eşlik eder. Bu nedenle hastalara dermatoloji doktoru dışında göz doktoru konsültasyonu da önerilir.

Rozaseanın kesin nedeni bilinmemekle beraber tetikleyici faktörler net olarak tanımlanmıştır. Bunlar, güneş ışığı, sıcak iklim, sıcak duş alma, soğuk ve rüzgar, alkol, baharat, çay, kahve gibi sıcak içecek tüketimi ve psikolojik strestir.

Rozasea Tedavisi

Tedavide güneşten korunma, tetikleyici faktörlerden uzak durma asıl amaçtır. Bunlara ek olarak uygun nemlendiriciler, güneş koruyucu kremler, antibiyotikli krem (metronidazol vb) ve haplar(tetrasiklin, minosiklin gibi), ivermektin veya brimonidin içeren kremler, bazı akne ilaçları (isotretinoin), ışık tedavileri veya lazerler kullanılır. Rozasea hastalığında tedavi klinik şiddete ve hastaya göre hekim tarafından planlanır.

Böyle bir sorununuz varsa en kısa zamanda bir deri ve zührevi hastalıklar uzmanına, diğer adıyla dermatoloji doktoruna başvurmalısınız.

Menü