Selülit

Hastalıklar

Ülkemizde farklı iki hastalık selülit olarak adlandırılır. Birisi deri altı yumuşak dokunun bakteriler nedeniyle şişmesi, ağrı ve kızarıklık ile karakterize akut (yani kısa süreli) , genellikle bacakta görülen bir enfeksiyondur. Diğeri ise kadınların bacak, basen ve kalça bölgesinde deride portakal kabuğu görüntüsü oluşturan, estetik bir sorun olan selülittir. Aslında iki durumun İngilizcesi farklıdır. Enfeksiyon olana “cellulitis”, estetik olan “cellulite”dır. İsimleri aynı olan bu iki durumun birbiriyle hiçbir ilişkisi yoktur. Biz burada enfeksiyon olan selüliti anlatacağız.

selülit
selülit

Selülit cilt ve cilt altı ( subkutan ) dokunun akut bakteriyel enfeksiyonudur. Enfeksiyon yerinde kızarıklık, şişlik, ağrı ve ısı artışı olur. Bir çok farklı bakteri buna sebep olabilir. Eğer, ateş, titreme, halsizlik, şiddetli ağrı varsa dikkatli olunmalıdır. Çünkü bu hastalığın hızlıca ilerleyebileceğini gösterir. Geniş alanlara yayılma, nekroz, aşırı su toplaması, deride soyulma, gangren bile oluşabilir. Hastalık küçük bir alanda ise ve yaşlılık, diyabet, beslenme yetersizliği veya immün yetmezlik gibi durumlar eşlik etmiyorsa antibiyotik tedavisi ile genelde iyileşir.

Böcek sokmaları, deriye yabancı cisim batması, kirli suda yürüme veya tırnak mantarı selülit için diğer risk faktörleridir. Selülitte hastanın durumuna göre bazen hastaneye yatarak tedavi verilmesi, kan tahlilleri, biopsi veya lezyon içinden kültür yapılması gerekir.

Selülit tedavisi

Hafif olgular ayaktan antibiyotik ile tedavi edilebilir. Tedavide istirahat, ıslak pansuman, ağrı kesiciler de kullanılır. İleri evre olgularda cerrahi, abse boşaltılması veya gangren durumunda ise geniş bir şekilde dokunun çıkarılması veya ekstremite(kol veya bacak) ampütasyonu gerekebilir.

Böyle bir sorununuz varsa en kısa zamanda bir deri ve zührevi hastalıklar uzmanına, diğer adıyla dermatoloji doktoruna başvurmalısınız.

Hastalıklar

Menü