Tinea (Pitriyazis) Versikolor

Hastalıklar

Hastalık tinea versikolor veya pitriyazis versikolor olarak adlandırılır. Latince, pitriyazis ince kepeklenme, versikolor da renk değişikliği demektir. Hastalığın adı da oradan geliyor. Sık rastlanan, iyi huylu bir hastalıktır. Çoğunlukla boyun etrafı ve gövdede görülen bir yüzeyel mantar enfeksiyonudur. Her iki cinste eşit oranda görülür. Görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişir, soğuk iklimlerde %1 iken sıcak iklimlerde % 50 ‘ye kadar yükselir. 15-25 yaş aralığında daha sıktır. Pitriyazis versikolor hastalığının kişiden kişiye bulaşma olasılığı çok düşüktür. Çünkü hastalığın nedeni zaten cildimizde var olan ve saprofit, yani zararsız olarak yaşayan Pityriosporum ovale mantarının çeşitli faktörlerle çoğalması, deride ince kepeklenme ve renk değişikliği yapmasıdır.

Tetikleyici faktörler sıcak ve nemli iklim, kötü beslenme, immünsüpresyon, yağlı kremler kullanma, kontrolsüz steroid kullanımı, terleme ve güneş ışığı maruziyetidir. Bu nedenle hastalık sıklıkla ilkbahar ve yazın ortaya çıkar. Mantarın yoğun olduğu yerler bronzlaşmaz, normal deri bronzlaşır. Keskin sınırlı yuvarlak şekilli , ince kepekli lezyonlar ortaya çıkar. Lezyonlar küçük, az veya sınırlı sayıda ise antifungal krem ve şampuanlar işe yarar, ancak yaygın ve büyükse ağızdan içilen mantar ilaçlarına gerek vardır.

Böyle bir sorununuz varsa en kısa zamanda bir deri ve zührevi hastalıklar uzmanına, diğer adıyla dermatoloji doktoruna başvurmalısınız.

Menü