Uçuk virüsü yani herpes simpleks insandan insana direkt temas yoluyla, ortak havlu kullanımı veya öpme yoluyla, ya da tükürük damlacıkları aracılığıyla bulaşır. Bu virüslerin bazıları insan vücudunda yüz yıllardır hastalık yapmadan yaşamaya devam ederler. Bulaş olan kişilerin %80’inde hiçbir hastalık olmadığı için toplumda çoğu kişi bu virüsü taşıdığını bilmez. İnsanda en sık hastalık yapan herpes virüsler HSV tip 1 ve HSV tip 2 virüslerdir. Genellikle ağız çevresi veya genital bölgede lokal deri hastalığı yapar herpes virüsler. Bununla birlikte uçuk virüsü bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, yaşlılarda ve atopik dermatitli çocuklarda tüm vücuda yayılabilir.
HSV tip 1 virüsü genellikle yüz bölgesinde uçuk hastalığına neden olur. Uçuk lezyonları genelde dudak üstü, ağız, burun çevresinde bazen gözde ve yüzün diğer bölgelerinde görülür. Oldukça hassas, kabarcık şeklinde lezyonlardır. Saatler, hatta dakikalar içinde lezyonlar ortaya çıkar. Sıklığı kişiden kişiye değişmekle birlikte tekrarlayıcıdır. Göz lezyonları gözde kalıcı hasar bırakabilir ve mutlaka bir göz doktorunun tedavisini gerektirir.
Virüsün vücutta herhangi bir bulgu yapmaksızın yaşadığı dönem latent periyod olarak adlandırılır. Adeta virüs uykudadır ve çoğalmak için uygun zamanı bekler. İşte bunlara ortaya tetikleyici faktörler diyoruz. Bunlar, stres, ateşli hastalık geçirme, güneş maruziyetidir.
Genital uçuk ya da genital herpes ise cinsel ilişki ile bulaşır. Aynen yüzdeki uçuklarda olduğu gibi gün içinde aniden kabarcık şeklinde ortaya çıkarlar. Genital lezyonlar daha ağrılıdır ve haftalar veya aylar içinde tekrarlayabilir.
Uçuklar oluşmadan önce ve ortaya çıkarken kaşıntı, karıncalanma, nadiren ateş ve kas ağrıları olabilir. Uçuk lezyonlarının üzerinde ortalama 5-7 gün içinde kuru kabuklanmalar oluşur ve bu şekilde iyileşirler. İyileşen lezyon yerlerinde lekeler birkaç hafta kalabilir.
Uçuk ( Herpes ) Tedavisi
Uçuklarda tedavi antiviral krem veya tabletlerle yapılır. Yaygın enfeksiyonlarda nadiren hastaneye yatış ve damardan antiviral ilaçla tedavi gerekebilir. Tedavi süresi genellikle 5-10 gündür.
Uçuğun çok sık tekrarladığı ve günlük yaşamı bozulan kişilerde süpresyon tedavisi dediğimiz bir tedavi uygulanır. Bu tedavide antiviral ilaçlar düşük dozda ama 6 ay-1 yıl gibi uzun süreli olarak hastaya verilir. Böylelikle hem uçuğun sıklığı azalır , hem de atak olsa bile, daha kısa sürede iyileşir ve ağrısı daha az olur.
Böyle bir sorununuz varsa en kısa zamanda bir deri ve zührevi hastalıklar uzmanına, diğer adıyla dermatoloji doktoruna başvurmalısınız.