Gençlik aşısı nedir?
Gençlik aşısı denilen şey aslında bir mezoterapi uygulamasıdır. Yani, cilde iğne ile enjekte edilen vitamin, mineral, peptitler ve bir takım onarıcı maddeler içeren uygulamalardır. Bir çok farklı türü vardır. Bazı gençlik aşıları hyaluronik asitten zengin olup cilde nem verirken, bazıları glutatyon veya vitaminlerden zengindir. Birtakım gençlik aşılarının kolajen ve peptid içeriği daha fazladır, cilde sıkılık ve esneklik kazandırır. Hemen hemen tamamı kombinasyon ürünlerdir. Sonuç olarak, cildinizin neye ihtiyacı var ise ona göre uygulama yapılır.
Gençlik aşısına hangi yaşta başlanmalıdır?
İnsan cildi 20 yaşından sonra yavaş yavaş, 30 yaşından sonra hızla kolajen, elastin ve hyaluronik asit kaybeder. Dolayısıyla genellikle 30 yaş üstünde gençlik aşılarına ihtiyaç duyulmaya başlanır. Bu yaşlarda ciltte matlık, gevşemeler, esneklik kaybı ve sarkmalar oluşmaya başlar. İşte gençlik aşıları bu eksilen maddeleri direkt ihtiyaç olan derin cilt tabakalarına enjekte etmemizi sağlar ve azalan maddeler takviye edilir. Bu sayede cildin devamlı nemli, sıkı ve canlı olması hedeflenir. Gençlik aşıları eksik olanı direkt ihtiyaç olan yere ulaştırmamızı sağladığı için kolajen hapları veya sıvılarından çok daha etkilidir.
Gençlik aşıları kimlere yapılabilir?
Kanser hastalığı olmayan, 18 yaş üstü herkese uygulanabilir. Geçici kızarıklık veya hafif alerjiler dışında bilinen bir yan etkisi yoktur. Bu bakımdan güvenli uygulamalardır. Ancak burada çok önemli bir nokta var. O da şu. Cilde enjektör ile uygulanan gençlik aşılarının Class III sertifikalı ürün olması gerekir. Class III sertifikası olmayan ürünler cilde iğne ile uygulanmaz. Sadece dışarıdan sürülebilir. Buna dikkat etmek gerekir.
Gençlik aşıları nasıl uygulanır?
Öncelikle hastanın cildi muayene edilir. Cilt tipi belirlenir. Cildin yapısı ve özellikleri incelenip, neyin eksik olduğuna karar verilir. Doktorunuz sizin için en uygun olan tedaviyi seçer. Uygulama alanına bölgesel anestezi kremleri sürülür. 15 dakika beklenir, cilt uyuştuktan sonra özellikle, yanaklar, alın, çene hattı ve boyun bölgesine ince iğnelerle bir çok noktadan enjeksiyon yapılır. Bazen dermapen veya lazerlerle kombine edilerek de gençlik aşısı uygulanır. Buna doktorunuz karar verecektir. Toplam işlem süresi 30 dakika civarındadır.
İşlem sonrası nelere dikkat etmeliyim?
İşlem sonrasında yüzünüzde hafif kızarıklık olması normaldir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 8 ile 24 saatte bu geçer. Nadiren birkaç gün sürebilir. İşlem sonrasında yüzünüze rahatlatıcı kremler ve güneş koruyucu uygularsanız iyi olur. Ayrıca, birkaç gün yüzünüzü sıcaktan ve güneşten korumanız yerinde olacaktır. Uygun ürünler tecrübeli branş doktorları tarafından yapıldığında herhangi bir sorun yaşama olasılığınız yoktur.
Gençlik aşısının etkisini ne zaman görürüm?
Uygulama sonrası nem ve parlaklık hemen ertesi gün ortaya çıkar. Kırışıklıkların azalıp , sıkılaşma etkisi için seans tekrarları gerekir. Kişiye, yaşa, cilt tipine göre seans sayıları değişkenlik gösterebilir. Uygulama aralıkları ise ortalama 3-4 haftadır. Bununla birlikte, bazı kişilere 6 ayda bir uygulama yeterli olur, bazılarında ayda bir uygulama gerekir. Bu hastalarda 3 seanstan sonra 6 ayda bir, veya yılda bir hatırlatma uygulaması yapılır.
Uzm. Dr. Ümit Akpınar
Tel: 05454370737