Atopik Dermatit

Hastalıklar

Atopik dermatit nedir, atopik dermatit kimlerde görülür, nasıl tedavi edilir, atopik dermatit uykuyu bozar mı, hastalıkla ilgili en çok merak edilenler ve dikkat etmeniz gerekenler yazımızın devamında.

Her yaşta görülebilmekle birlikte , genelde bebeklerde görülen bir egzema türüdür.

Bebeklerde görülme sıklığı %10 civarında olup, erişkinde bu oran % 1’ in altındadır. Bu bebeklerin ciltleri çok kurudur. Oldukça kaşıntılı, uzun süre tedavi ve takip gerektiren bir hastalıktır. Kaşıntı kaşımayı arttırarak bir kısır döngüye girer. Buna kaşıntı- kaşıma siklusu denir. Bu kısır döngü kırılamazsa hastanın uykuları da bozulur. Vücudunda tırnak izleri ve ardından sekonder bakteri enfeksiyonları ortaya çıkabilir.

atopik dermatit nedir

Atopik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?

Atopik dermatitli bebeklerin cilt bariyer fonksiyonu bozuktur, enfeksiyonlara yatkındır. Atopik dermatit ılıman iklimlerde hafif seyrederken, soğuk ve kuru iklimlerde şiddetlenir. Psikolojik stres de hastalığı alevlendiren bir diğer faktördür. Bebeklerde çoğunlukla, yüz, kol ve bacaklarda kaşıntılı, kızarık lezyonlar olur, ancak lezyonlar tüm vücutta da görülebilir. Tutulan ve tedavi edilmeyen yerlerde lezyonlar aylarca kalabilir. Atopik dermatitli hastalarda, göz etrafı morluğu, kaş dökülmesi, meme başı egzeması, keratozis pilaris (kaz derisi görünümü) , ağız etrafında renk koyulaşması, keilit, ağız kenarında çatlaklar, gözlerde kuruluk, katarakt ve konjunktivit oluşabilir.

Hastalık genellikle 3 aylıkken başlayıp , çoğunluğu 5 yaşına kadar düzelir. Ancak bazı olgularda hastalık erişkin dönemde de devam eder. Kaşıntı ve uykusuzluk hem bebeği, hem aileyi olumsuz etkiler. Bu nedenle aile eğitimi ve bebeğin alevlendiren faktörlerden uzak tutulması çok önemlidir. Gerekli hallerde psikolojik danışmanlık alınabilir.

Hastalıkta, genetik yatkınlık zemininde cildin çok kuru olması kaşıntıyı tetikler. Ancak başka bir çok faktör atopik dermatiti alevlendirebilir. Bunlar arasında, polenler, ev tozu akarları, aşırı kuru hava, soğuk mevsim, sık duş yaptırmak, şampuan , sabun, deterjanlar, yün veya sentetik giysiler, hayvan tüyleri, inek sütü, un, deniz ürünleri, yumurta gibi gıdalar sayılabilir.

Olası alevlendirici faktörleri tesbit edebilmek için prick testi gibi deriden yapılan testler, veya RAST testi gibi kandan bakılan testler yapılabilir. Tedavide tetikleyici faktörlerden uzak durmak, bebeği ılık suyla ve uygun duş jeliyle kese lif yapmadan yıkamak, her yıkamadan sonra doktorunuzun önerdiği kremlerle nemlendirmek önemlidir. Tedavide temel amaç cildi mümkün olduğunca nemli tutmak ve kurumasını engellemektir. Tabi ki bu her zaman kolay olmaz, yakın takip ve sürekli bakım gerektirir.

Bunun dışında steroidli ve antibiyotikli kremler, kaşıntı giderici şurup veya ilaçlar, takrolimus, pimekrolimus içeren kremler, UVA-UVB fototerapisi, siklosporin içeren ilaçlar tedavide kullanılır.

Stres azaltma teknikleri ve psikolojik destek de tedavide önemli bir yere sahiptir. Böyle bir sorununuz varsa en kısa zamanda bir deri ve zührevi hastalıklar uzmanına, diğer adıyla dermatoloji doktoruna başvurmalısınız.

Hastalıklar

Menü