Pitriyazis Rosea

Hastalıklar

Pitriazis rosea daha çok genç erişkinlerde görülen ve sıklıkla gövdede ortaya çıkan pempe renkli, hafif kepekli lezyonlarla karakterize iyi karakterli bir deri hastalığıdır. Vücut döküntüsü hızlı başlar, buna rağmen tedavi verilmese bile 6-8 haftada kendiliğinden iyileşir. Başlangıçta genellikle “madalyon bulgusu” denilen birkaç santimetre genişlikte pempemsi halka şeklinde bir lezyon ortaya çıkar. Birkaç gün sonra daha küçük olmak üzere çok sayıda lezyonlar ortaya çıkar. Kaşıntılı veya kaşıntısız olabilirler. Halka şeklinde olduğu için başlangıç lezyonu mantar enfeksiyonlarıyla karıştırılır.

Birkaç virüsün bu olaya sebep olabileceği düşünülmüş, araştırmalar yapılmış, ancak kesin bir bağlantı bulunamamıştır. Bazı ilaçlar bu hastalığa benzer döküntüler yapabilir. Örneğin, aspirin, kaptopril, isotretinoin, terbinafin, ketotifen, omeprazol gibi. Pitriazis rosea hastalarının çoğu 6-8 haftada iyileşir, küçük bir kısmında hastalık 4-6 ay kadar sürebilir. Genelde bu ilaçlara bağlı olan hastalıkta daha sıktır. Bulaşıcı bir hastalık olmadığından hastanın izolasyonu gerekmez ve normal günlük yaşamına devam eder. İyileşen lezyonların yerinde çukur şeklinde iz kalmaz ancak koyu teni insanlarda renk değişiklikleri (hipopigmentasyon veya hiperpigmentasyon) olabilir.

Pitriazis rosea tedavisi

Kendi kendine iyileşen bir hastalık olduğundan tedavi destekleyicidir. Yani cildin sabun, kese, lif yapılarak irrite edilmemesi, ılık suyla duş alınması önerilir. Kaşıntı varsa kalamin veya çinko oksitli kremler, bazen de cilde sürülen krem şeklinde veya ağızdan hap olarak steroid tedavisi verilir.

Böyle bir sorununuz varsa en kısa zamanda bir deri ve zührevi hastalıklar uzmanına, diğer adıyla dermatoloji doktoruna başvurmalısınız.

Menü