Psöriazis (Sedef hastalığı)

Hastalıklar

Psöriazis karmaşık, çok faktörlü ve kronik bir deri hastalığıdır. Genetik, çevresel ve immünolojik faktörler hastalıkta etkilidir. Hastalık çoğunlukla ömür boyu devam eder, alevlenme ve iyileşme dönemleri birbirini takip eder. Tedavide amaç remisyon dönemi dediğimiz, lezyonsuz veya az lezyonlu dönemi mümkün olduğunca uzatmaktır. Dünyada görülme sıklığı %2-3’ dür. 20 ve 50 yaşlar civarı pik yaptığı yaşlardır, bununla birlikte her yaşta görülebilir. Bir çok farklı tipi vardır. Sık görülen tipi olan plak psöriaziste lezyonlar genelde, diz, dirsek, kalçalar, saçlı deri ve genital bölgede olur. Lezyonlar üzeri sedef renkli kepekle kaplı, kızarık, kabarık ve geniş biçimdedir. Hastaların %10-30’ unda eklemlerde ağrı ve şişlik gibi şikayetler görülür.

Streptokok boğaz enfeksiyonları, viral enfeksiyonlar, sıtma ilaçları, aşılar, travma, alkol, sigara, obesite ve psikolojik stres hastalığı başlatabilir veya şiddetini arttırabilir. Bazı hastalarda tırnaklarda, mantara benzeyen renk ve şekil bozuklukları da görülür. Lezyonlarda kaşıntı olabilir, eklem üzerinde hareketli yerlerdeki lezyonlarda ağrı ve çatlaklar oluşabilir.

Psöriazis tipleri

a- Guttat psöriazis
b- invers psöriazis
c- püstüler psöriazis
d- eritrodermik psöriazis
e- tırnak psöriazisi
f- psöriatik artrit
g- çocuk bezi (naphkin) psöriazis
h- lineer psöriazis

Teşhis çoğu zaman klinik muayene ile konulabilir ancak tanıyı kesinleştirmek için kan tahlilleri ve biopsi alınması gerekebilir.

Anne veya babada psöriazis varsa çocukta olma olasılığı artar. Psöriazis genelde kronik yani uzun süren, devamlı tedavi ve takip gerektiren bir cilt hastalığıdır.

Psöriaziste Tedavi

Tedavi hastanın yaşına, cinsiyetine, lezyonların yaygınlığına, başka bir hastalık olup olmamasına veya önceki tedavilere ne oranda cevap verdiği değerlendirilerek hekiminiz tarafından seçilir. Yani kişiye özel planlanır. Birkaç farklı tedavi alternatifi dönüşümlü olarak veya birlikte de verilebilir.

Psöriazisin tedavisinde, steroidli kremler, kalsipotrien içeren kremler, pimekrolimus, takrolimuslu kremler, katran, vazelin, topikal salisilik asit, topikal antralin, kaşıntı giderici ilaçlar, PUVA veya dar band UVB gibi ışık tedavileri, metotreksat, asitretin, siklosporin tabletler veya enjeksiyonlar, infliximab, adalimumab, ustekinumab içeren iğne veya serumlar gibi bir çok tedavi opsiyonu mevcuttur.

Böyle bir sorununuz varsa en kısa zamanda bir deri ve zührevi hastalıklar uzmanına, diğer adıyla dermatoloji doktoruna başvurmalısınız.

Menü