Kontakt Dermatit

Hastalıklar

Kontakt dermatitin temelde iki tipi vardır. İrritan ve alerjik kontakt dermatit. Toplumda en sık görülen dermatit kontakt dermatittir. Vücuda temas eden fiziksel, kimyasal, biyolojik herhangi bir madde kontakt dermatite neden olabilir. Bugüne kadar tanımlanmış 2000’ den fazla madde kontakt dermatit yapabilir.

En sık kontakt dermatit yapan maddeler, deterjan, dezenfektan ve temizleyici malzemeler, nikel başta olmak üzere bazı metaller, lateks, çimento, endüstriyel yağlar, kozmetikler, bazı kremler, kimyasal çözücüler, parfümler, ayakkabı cilası , boyalar, gıdalarda bulunan koruyucular, antibiyotikli merhem, krem veya göz damlaları, lastik, antiseptikler ve lokal anestezik maddelerdir.

kontakt dermatit

Klinik olarak deride, kaşıntı, yanma hissi, kızarıklık, soyulma, çatlaklar, su toplamış kabarcıklar olabilir. Sıklıkla ellerde olmakla beraber vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir. Bazı meslek grupları dermatite sık yakalanır. Ev kadınları, kuaförler, bulaşıkçı veya garsonlar, bahçıvanlar, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, oto tamircileri, boyacılar bu bakımdan yüksek riskli grupta yer alır. Bununla beraber kontakt dermatit herkeste görülebilir.

Kontakt dermatit tedavisinde amaç öncelikle dermatite neden olan maddeyi bulmaktır. Bunun için ayrıntılı olarak hasta ile konuşmak ve bazı testler uygulamak gerekir. Patch (yama) testi bu
testlerden bir tanesidir. Kanda bakılan RAST testleri de diğer bir yardımcı tanı yöntemidir. Allerjen maddeyi bulmak temel hedeftir. Eğer neden bulunamaz ise tedavide başarı şansı düşer.

kontakt dermatit

Bazen dermatit sadece temas eden yerle sınırlı kalmayıp tüm vücuda yayılabilir. Buna generalize kontakt dermatit denir.

Tedavide, eğer bulunabilirse allerjen maddeden uzak durmak en iyisidir. Bunun dışında, birtakım nemlendirici, onarıcı kremler, steroid içeren kremler, tablet veya iğneler, antihistaminik ve antiallerjik ilaçlar , siklosporin gibi ilaçlar kullanılır.

Böyle bir sorununuz varsa en kısa zamanda bir deri ve zührevi hastalıklar uzmanına, diğer adıyla dermatoloji doktoruna başvurmalısınız.

Menü