Siğil (Verrü veya Verruka)

Hastalıklar

Siğil yani verrü çoğunlukla çocuklarda görülen, bulaşıcı ve psikolojik olarak rahatsız edici viral bir deri hastalığıdır. Erişkinlerde de el ayak ve yassı yüz siğilleri görülebilmektedir. Hastalığın nedeni, Human papilloma virüs (HPV) dür. Dünya nüfusunun yaklaşık %7-12 sinde görülür. Okul çağı çocuklarda bu oran %20’ lere çıkar. Siğiller temas ile hem vücudun başka yerlerine , hem de diğer çocuklara bulaşabileceğinden erken dönemde ve lezyonlar az sayıda iken tedavi edilmeleri uygun olur. Tedavi gecikecek ise üzerlerinin bir yara bandı ile kapalı tutulmasında fayda vardır. Kaşımak veya kendi kendine tedavi etmeye çalışmak önerilmez.

Siğil yani HPV virüsünün 100 ‘den fazla tipi vardır. El, ayak veya vücut siğillerinin en sık sebebi tip 1,2 ve tip 4 virüslerdir. Yüzde görülen düz yani yassı siğillerin sebebi, tip 3,10 ve 28, Heck hastalığı denilen ağız içi siğillerinde etken tip 13, 32 ‘dir. Virüs, kişisel temas ve enfekte kıyafetler veya banyo, sauna, spa, hamam, havuz gibi yerlerden bulaşabilir. Lezyonlar inatçı olup tedavisi güçtür ve sıkça tekrarlar, ancak tedavisiz bırakılsa bile birkaç yılda çoğu kendiliğinden iyileşir.

Siğil lezyonları , bazen düz, bazen hafif kabarık, deri renginde, veya gri açık kahverenkli olabilir. Bazen yüzeyi düz parlak, bazen kabarık, uzun ve saçaklı olabilir. Lezyon büyüklükleri genelde birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar olabilir. Özellikle ayak tabanı siğilleri kalın ve çok daha büyük olabilirler. En sık görüldüğü yerlerden biri de tırnak kenarlarıdır. Tırnak kenarı siğilleri tedaviye dirençlidir, büyümeden ve yayılmadan tedavi edilmeleri tırnak deformitelerini önlemek bakımından iyi olur.

Siğilin teşhisi klinik muayene ile konur. Çoğu zaman ek tetkik veya biopsi gerekmez.

Siğil tedavisi

Tedavide çok farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerden bazıları, topikal salisilik asitli kremler, fenolle kimyasal koterizasyon, kriyoterapi, elektrokoterizasyon, lazer ve bazen çok büyük lezyonlarda cerrahi olarak çıkarmaktır. Son yıllarda bir takım aşılarla immünoterapi yöntemi denilen bir yöntemle de siğil tedavileri yapılmaktadır. Bazıları, kızamık aşısı, BCG aşısı, kandida antijeni veya intralezyoner D vitamini enjeksiyonu gibi yöntemlerdir.

Böyle bir sorununuz varsa en kısa zamanda bir deri ve zührevi hastalıklar uzmanına, diğer adıyla dermatoloji doktoruna başvurmalısınız.

Hastalıklar

Menü